Yleistä

Vaalan Karhu on perustettu 18.1.1948. Seura on toiminut lähinnä Vaalassa, mutta jäsenistöön on vuosikymmeniä kuulunut myös muualla asuvia. Vaalan Karhu on perustettu Säräisniemen kuntaan, joka muuttui Vaalaksi vuoden 1954 alusta. Vaalan Karhun lajivalikoimassa on ollut aina urheilua laidasta laitaan. On hiihdetty, yleisurheiltu ja lentopalloiltu ja myös suunnistus oli heti alkuaan mukana kymmenkunta vuotta. Sen jälkeen Vaalan suunnistus lepäsi pitkään Pelson Suo-Poikien hoteissa, mutta vuonna 1995 päätettiin ottaa Vaalan Karhun lajeihin myös suunnistus. Lajivalikoimaan on kuulunut myös sulkapallo ja pesäpallo. Vaalan Karhun urheilua organisoivat eri lajien omat jaostot, joiden toimihenkilöt ovat ansiokkaasti pyörittäneet toimintaa. Seuran jäsenmäärä on pyörinyt 400-500 välillä. Vaalan Karhu on järjestänyt vuosien mittaan erilaisia kilpailuja niistä mainittakoon mm. 41. Kalevan Rastiviestit Rokuan järven tuntumassa 5.7.1997. Tällä hetkellä seuran eri jaostoja ovat hiihtojaosto, yleisurheilujaosto, suunnistusjaosto, lentopallojaosto, kuntoliikuntajaosto ja lisäksi bingotoiminta. Bingo onkin ollut pitkään merkittävä varojen keräystapa. Urheiluseura on pitänyt muutamat viime vuodet taukoa tanssien järjestämisestä, vaikka sillä saralla onkin pitkät ja maineikkaat perinteet. Hiihtokilpailujen järjestäjänä Karhu on kunnostautunut, joskin viime vuosina Rokuan hiihdot on järjestetty yhdessä naapurikunnan seurojen kanssa.

Toimintaa lajien parissa

Hiihdossa seura on päässyt nauttimaan jopa maailmanmestaruuksista. Aulis Leinonen hiihti vuonna 1996 Kuopiossa veteraanien 60-vuotisten sarjan kultaa. Hän on voittanut MM-taistoja myös myöhemmin. Lentopalloilijoita Vaalan Karhu on kasvattanut vuosien varrella jopa Suomen maajoukkueeseen. Ylimmällä sarjatasolla Suomessa Karhun kasvatteja on pelannut aina viime vuosiin saakka. Tuosta suurehkosta joukosta voitaisiin poimia mm. Eero Alatalo, Mika Leppänen, Mika Heikkinen ja vuonna 2006 ylimmälle tasolle nousseen Kempeleen porukan Miika Tossavainen. Nuorten turnauksissa aikanaan Vaalan Karhu menestyi erittäin hyvin.

Yleisurheilusta on jäänyt parhaiten mieleen 1970-luvulta Paavo Leiviskän upeat maratonjuoksut SM-mitaleineen.

Myös sulkapalloon (mm. Markus Heikkinen) ja pöytätennikseen on Vaalan Karhun riveistä kasvanut kansallisen tason kykyjä. Mika Pyykkö muistettanee parhaiten pingiksen parista.

Suunnistusurheilua on Vaalassa harrastettu menestyksekkäästi vuosikymmenien kuluessa, mutta Vaalan Karhun "nuori" taival lajin parissa on ehtinyt poikia myös erinomaista menestystä. Pentti Ingerttilän panosta lajin virittelijänä ei voi olla mainitsematta. Hän jos kuka on nostanut suunnistuksen vaalalaiseksi liikuntakulttuuriksi aivan sinne kärkipäähän. Hänellä saattaa olla aika suuri ansio myös siinä, että Taisto Kemppainen löysi lajin pariin ja suunnisti 80-luvun puolivälissä yleisen sarjan Suomen mestaruuden, joskin edusti silloin Iisua. Vaalan Karhuun palattuaan on Kemppainen voittanut veteraanisarjojen Suomen mestaruuksia viimeisten viidentoista vuoden aikana lähes joka vuosi, viimeisimpänä vuoden 2010 keskimatkan mestaruuuden.